Houten zitbank

Houten zitbank

Vraagstelling;

Ontwerp een bank die een vrije overspanning heeft zodat de bank het wegdek van de brug niet raakt. De brug is een rijksmonument en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

 

Issues;

De brug ligt in het centrum van Dordrecht en dateert uit 1901. De staalconstructie laat geen zware constructies toe en de bank moet rusten op de vaste landhoofden. Dat betekent een vrije overspanning van 11 meter! En op de bank moeten mensen kunnen zitten dus qua zithoogte zijn we ook gebonden aan een bepaalde hoogte. Omdat de brug gebogen is zal het inmeten voor de maatvoering van de bank complex zijn.

 

Oplossing:

In plaats van meten van de hoogten van het wegdek en afstanden hebben we de omgeving ingescand met een 3D scanner. Hiermee kun je uiterst nauwkeurig een 3D scan maken inclusief foto. Deze data hebben we gebruikt als “werkplek” en daar hebben we de exacte maatvoering gebruikt om te ontwerpen. Je modelleert dus eigenlijk in een virtuele omgeving, en dat werkt perfect. Je weet zeker dat het past dus de kans op fouten tijden productie en montage zijn minimaal.

Na diverse voorstellen en berekeningen zijn we uiteindelijk tot een ontwerp gekomen met HE300M profielen die in het midden gekoppeld zijn en de 11 mtr. kunnen overspannen.

Het geheel is keurig afgewerkt met hout en de uiteinden zijn verfraaid met natuurstenen blokken.  Het geheel is uitgewerkt met SolidWorks 3D. Dat maakt de communicatie met de klant eenvoudig omdat je meteen een visueel beeld hebt van het geheel.

 

Resultaat:

Een fraaie bank op een monumentale locatie waar Dordtenaren elkaar kunnen treffen.

 

Reactie smederij:

Smederij Thijs vd Helm uit Sint -Michielsgestel heeft de opdracht gegund gekregen voor het maken en monteren van een houten zitbank. In het centrum van Dordrecht. Het is een bank van 11 meter lang en 1 meter breed.

Door zorgvuldig te werk te zijn gegaan hebben we De Wit -Tekenbureau uit Ravenstein benaderd om een goede werk tekening te verzorgen . Maar voordat zij  aan de slag konden hebben zij een scan laten maken door de Firma Nidim  BV van de brug in Dordrecht.

En die twee partijen hebben de zaak dusdanig uit gewerkt dat we een juiste werktekening hadden waar we mee aan de slag konden. En met de goede informatie heeft smederij Thijs vd Helm uit Sint-Michielsgestel en Wonders metaal uit Berlicum het staalwerk gemaakt en gemonteerd.

CPI uit Ridderkerk heeft het hout verzorgt voor deze zitbank.

Al met al een mooie klus en vooral het knappe tekenwerk van de Wit -Tekenbureau uit Ravenstein. Een goede partner als het gaat om vakkundig tekenwerk.

Project Description

Location: Dordrecht
Year Completed: 2020